Rabu, 2 November 2011

Tahniah Shah :)

Sbnrnya x mau dtg UKM nak tgk ko konvo shah
tp tak tau nape nak gak pg tgok ko..
haha ape2 pun tahniah shah ~
smg kau berjaya dunia dan akherat :)

Tetiba jumpe kembar MM kt sinih :)

Tahniah Shah!

haha nak gemok sgt kau kan Shah!!

ape pun shah mmg kwn y aku yang terbaik..
semoga cepat kawen shah!!




Ahad, 9 Oktober 2011

Hidup termakan Budi...

Keluh kesah hati MM.. bila da termakan budi ni mmg susah..
Kalau MM tau natijahnya begini mmg MM tolak segala budi yang diberi..

MM sgt berduka cita.. sangat2

Ahad, 31 Julai 2011

SaLaM RamaDhan Al Karem

Allahu rabbi, lagi beberapa jam, minit, saat aku sampai untuk ramadhan mu ya Allah..
Ya Allah sampaikanlah ramadhan kepada ku..
aku rindu untuk melaksanakan perintah wajib mu ini ya Allah

Ku mengharapakan agar ramadhan yang kulalui kali ini 
mampu memberikan ku 1001 tarbiah dalam diriku..
Mampu mengubah sikap dan sifat ku ke arah yang lebih baik..

Ya Allah
Sesungguhnya engkau pemilik hati2 makhlukmu,
engkau lebih aref mengetahui akan kehendak dan keperluan hambu mu ini
Kabulkan hajat dan permintaan hambamu ini ya Allah

MM
mengucapkan 
SelamaT Menyambut Bulan yang penuh barakah 
Sama2 kite tingkatkan amalan yang berpahala dan jauhi amalan yang berdosa 






Rabu, 29 Jun 2011

Cerita Semalam

Sambungan semalam...

Lepas lepak2 rumah kakak MM, kami semua bergerak pulang ke rumah Mak dalam pukul 3pagi, perghhh 1st time MM drive pagi2 limun,, mmg bestttt tp ader sikit ngantuk jua.... huhuhuhu tp alhamulillah perjalanan semua selamat sampai pada jam 4.30 pagi.... MM mmg kepenatan, Mak MM ape lg mmg penat jugak la kan ~ walaupun mak MM x drive tp duduk lame mmg sakit belakang kan ~ sian kt Mak MM.

Bgn pagi agak lewat lebih kurang jam 10 pg.. tido mmg x ingatkan.. mayb penat kot.. bersiap tuk pergi ke sekolah. Harini sekolah ade latihan sukan untuk semua anak2 daripada tahun 2 hingga 4.. MM pulak x pakai baju sukan, makanya MM masuk ke padang menggunakan pakain formal.. hahah tau dek PPD mmg kne tindakan tatatertib lerrr..

Cdg lepas sekolah nak trus ke rumah kak MM di Puchong tetapi kakak MM masih berada di Kampung, harini beliau bersama suami cuti... hahah penat sgt kot semalam... Sampai jer kat rumah, ade org Sengheng pasang aircond kt ruang tamu... Hari ini kak MM belanje makan satay.. ader lebih ckit, share ngan jiran sebelah... pastu hantar ckit ke rumah sepupu MM, jumpe dengan pakcik MM, sembang then trus balik umah.

Sepepu MM, famie dtg ke rumah sesaje nak melepak katenye.. lame gak die lepak, sempat gak menjamu makan malam bersama MM, bulan 7 ni die de Practikel kt Shah Alam. tp x tau nak duk mana, mayb die mintak belas ikhsan Makcik MM kot... tp x tau lah.. MM lagi suke kalo die duk skali ngan akak MM kt puchong.. dpt jua MM teman kan. hihihihi

Suami kakak MM harini g memancing kt sabak bernam bersama dengan adik2 MM yang bujang.. g mancing udang tp x banyak dorg dapat udang.... heheh suami akak MM mmg kaki pancing udang, asal lik kg jer mesti ajak adik2 MM g mancing.. heheh

Mmmm dalam kul 11.30 mlm kne anta family abg MM ke Pt.6.. kete abg MM rosak so nak taknak mmg kne antar lerrrr. SInggah sungai Besar jap isi minyak kete then trus anta dorg ke rumah. Balik2 terus tido.. harini mmg mengantok sgt ~ huhuhuhuh

Isnin, 27 Jun 2011

Cerita Semalam dan Kelmarin :)

Sepanjang 2 hari sabtu dan ahad pelbagai peristiwa berlaku dalam diri MM,

Sabtu

Macam biasa MM bangun awal untuk solat subuh dan bersiap untuk ke sekolah kerana MM ada mesyuarat Guru dan LADAP, alhamdulillah agak lewat sampai ke sekolah, jam 8pg, parking keta terus ke Kantin tuk menjamu sarapan sebelum mengharung masa selama 4jam stgh.. DI kantin berjumpa dengan UH dan UM, dapat arahan drpd UH, Khamis minggu depan jadi ketua bacaan Yaasin... Insyaallah akan dilaksanakan... :)

Dalam Mesyuarat pelbagai ragam Cikgu2 bermesyuarat hehe, best larh semua cikgu sporting :) selsesai meting take 5 then sambung LADAP (Latihan Dalam Perkhidmatan) oleh Cikgu Ruhaimah dengan tajuk Pembugaran Bahasa Melayu dalam P&P. Penyampaian best, hehe

Habis semua trus bergerak balik ke kampung, sebelum sampai ke kg, MM ziarah umah kwn MM di main canel pt.9. lame gak MM lepak, kul 4 MM trus gerak balik kg, jumpa bonda tersayang.. Peluk cium.. then makan bersama-sama

Malam pula menunggu ketibaan pulang akak dan abg ipar tersayang, Malam hari MM tiada aktiviti nak dilakukan sekadar surfing internet sahaja sambil menonton siaran TV . Masa untuk lepak bersama teman2 kampung msih tidak berkesempatan.. maaf ae kwn2.. MM trus tido ....

Ahad 

Bgn pagi terus sarapan nasi lemak mak MM yang sedap :) Harini planning family nak g Sg Buloh untuk kenduri kahwin anak kepada nenek saudara MM, sebelum tu MM kne pegi Sg Besar tuk beli hadiah, sponser by My Sis MM, Malu MM masa g senheng beli barang, baju MM bahagian ketiak koyak besarrrrr.. haishhhhh malu MM.. da sampai umah baru perasaaaaannnn! ape la adik MM upenye die perasan bhgn Ketiak MM koyakkk cishhh...

Balik dr sg besar terus bersiap g sg buloh.. mmg lewat sbb gerak dr kg jam 3.50 ptg, majlis kt dewan abes jam 4 ptg... heheh dengan silap naek highway nyee... sampai2 kenduri da abes.. semua tga kemas2.. then nenek saudara ajak g umah kat kepong, mula2 x nak p sbb takut lewat..tup2 trus g.. hehe meraikan tuan rumah.. hehe lepas maghrib trus gerak g umah kak ida kat puchong rehat2:) merasa juga 1 family g umah kak ida y chanteq itu...

cerita bersambung :) ....




Sabtu, 25 Jun 2011

Cerita Semalam

Perjalanan hidup MM semalam seperti biasa, alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar.. Usai solat subuh MM terus melayari FB hehehe dan kemaskini catatan Blog MM untuk hari semalam.. beginilah rutin harian MM di rumah kakak MM di Saujana Puchong. ALhamdulillah kehidupan di sini selesa.


Kerana hari semalam adalah Sayyidul Ayyam, maka masuk kerje MM bermula dari jam 2, makanya MM gerak dari rumah pada jam 12.00 menuju ke Masjid Kg Sementa untuk menunaikan Fardhu Jumaat.. Berkesempatan mendengar khutbah jumaat.. walaupun MM tersangat mengantuk.. terkadang MM tertidur jua.. :) Ampunkan MM ya Allah.

Usai solat Jumaat MM trus thumb print kehadiran di Sekolah. Suasana sekolah hari ini amat baik, MM dapat releif class tuk stgh jam bagi kelas 2U, sebelum tu MM duk sembang bersama2 guru di ICT Lab... Masuk releif class jam 3.50 - 4.20 ptg.. MM x buat apa tuk releif class ni just look n see jer anak2...

sepatutnya MM kne masuk bersama dengan Guru Pembimbing untuk kelas 4R tetapi x masuk kerana sekolah ade latihan larian 1 malaysia. Makanya MM ditugaskan untuk menjaga CP tuk larian 1 Malaysia. Larian tamat jam 6, bgus cepat. hehe jam 6.20 MM trus thumb print to check out..

Malam tiada apa yang MM lakukan selain menghadap TV menonton ML, best gile terbaek! heheh

Jumaat, 24 Jun 2011

Cerita Semalam

Semalam g sekolah agak lewat.. kua dr rumah kul 11.45 pg! haha mmg lewat.. dah la lewat salah jalan plak! seb baek ade GPS Lokotof.. selamat ckit.. alhamdulillah sempat gak thumb print 12.30! tepat, semalam da lewat 1min... syukrillah..

Pas thumb print trus g bilik guru, rehat2 jap sebelum masuk mengajar jam 1, sempat le sembang2 ngan guru pemimbing.. semalam kes kecurian biskut kwn GDL MM hilang 2 biji, dok sapa la y amik ~ biskut pon nak curi ka. aiyooo.. kwn MM tu da tulis nama die kat atas penutup tue...

Jam 1 trus masuk kelas, MENGAJOR.. U.S arini lewat masuk, gamaknye MM le y ngajor... hahah tajuk pelajaran hari ini mengenai Adab Masuk dan Keluar Rumah, alhamdulillah, bagi MM untuk kelas kedua akhir, murid semua faham akan apa yang  diajar. MM siap buat simulasi adab masuk ke rumah .. heheh cume nye murid MM x dpt kuasai doa keluar rumah.. perlu pengulangan nnti.

Lepas sejam MM trus ke tahun 2 R, MM kne releif class coz Cikgu berkenaan MC, kalo da namanya Releif pe lg MM bwk anak2 semua ke Gedung Ilmu sekolah... MM bwk g APD bg anak2 baca buku tuk penambahan Nilam.. tgk anak2 semua x terkawal, MM trus capai 1 buku in english, dan baca tuk dorg, semua dok dgr je pe MM baca.. tajuk buku tu "Miracle", hebatnye MM bleh translate dalam BM semua cite tu.. anak2 seronok je dgr.. English buku tu mudh untuk difahami.. heheh lepas sejam abes releif class MM trus dok sembang2 ngan kwn guru MM, banyak cerita dpt .. hehehe

Dlm kul 3.20 trus gerak ke surau tuk solat Zuhur.. aishhh agak lewat solat ae.. ampunkan MM ya ALLAH.
Selesai solat trus ke Padang tuk Latih Rumah Sukan bersukan.. tp MM dpt kerje ngan kwn MM, C.T tuk wat nombor larian 1 malaysia.. Settle kerje turun ke padang tgk anak2 berlatih sukan.. Nampak gaya rumah sukan MM, mcm xde potensi jerrr...tp x pe MM akan terus berdoa agar rumah sukan MM menang Johan! yeah!

C.I invite MM tuk join larian suka2 cikgu~ hhahahah MM tolak sbb x larat la dek nonnnnn.. nnti kne gelakkan je ngan anak murid.. MM x suke lari.. sbb tu MM gemGem.. hahaha. Habis jer semua 6.20 MM terus balik ke Saujana Puchong ~ rumah kakak MM... skrg ni duk sini jer.... dekat ckit.. da x duk klang utama daaaaa...

Solat Maghrib mcm biase disulami dengan ayat2 Yaasin untuk roh ayahanda tercinta, pas semua settle Makan Malam MM disajikan dengan Nasi Putih, ayam goreng ayam nenas ayam kari ke apeeee da x ingat da... sume ayam.. mmg gemgem le nnti.. hahah lepas makan malam layan FB tgk tv... Abg Ipar MM pelawa men PS3, tp MM x mao men coz kalo men ti x hengat dunia..pernah ritu men sampai 4 pg  ~huhuhuhu bgn pagi ngantok jerrrr penat ~ haha settle semua MM masuk tido lerrr ape lg.. menunggu hari esok dengan harapan esok lebih baik daripada hari ini :)

tetiba je en3 kali ni pjg.. x pandai le nak berblogging hehhehe
boleh kan MM cerita pe y berlaku setiap hari kat Blog nie.. heheh

"Solat itu tiang agama, tak gune amalan sunat jika tidak diteggakkan yang wajib ; MM"

Sabtu, 21 Mei 2011

Hari Guru Malaysia : 16 Mei 2011

Alhamdulillah
16 Mei telah berlalu hampir 4 hari lepas...
SK Sementa tak kurang hebatnya anjurkan hari guru on da dates.. 
For me, as a new trainee teacher at SK Sementa 
rasa berbangga sangat diraikan oleh murid2 
dapat hadiah dr murid2 walaupun murah tp sangat berharga dari insan2 yang amat ku sayangi :)

Selamat Hari Guru 
buat semua guru-guru yang pernah mengajar ku 

TABIKA Pekan Pasir Panjang 1993
SK Pasir Panjang 1994 - 1999
SRA Pekan Pasir Panjang 1994 - 1999
SAM Pasir Panjang 2000 - 2004
SMKA Simpang 5 2005 - 2006
Univesiti Kebangsaan Malaysia 2007 - 2010
IPG Kampus Bhs Antarabangsa 2011 - 2012

SELAMAT HARI GURU!!!
TERIMA KASIH CIKGU!


Ahad, 8 Mei 2011

Jumaat, 6 Mei 2011

SK Sementa

Alhamdulillah dah berada di SK Sementa hampir 3 bulan ~ 
banyak suka duka berjalan dalam tempoh 3 bulan lepas...
sgt enjoy dgn enviroment sekolah ni.. walaupun terkadang mood sgt down bile kne sekolah on holiday.. nak wat cane..berkhidmat tuk negara la katekan ~ 

mula2 masuk sekolah ni guru2 xsemua mudah senyum ngan aku...
de guru y pandang semacam jew.. 
kite pandang diew.. pastu senyumm die x balas pon senyum kitew... huhhuhu

tp pas sebulan kat sini.. smua berubah.. 
btol la kate pepatah tak kenal maka ak cinta :))
pengalaman paling best bile diamanahkan tuk latih dak2 nashed tuk peringkat zon A2 klang
alhamdulillah berkat doa usaha semua pihak
dpt johan.. credit to my friend arif berjaya didik dak2 nashed..
asenye da lame sekolah sementa masuk bertanding tp x menang..
skli bertanding trus dpt johan.. alhamdulillah






Sabtu, 19 Mac 2011

Senyum :)


SenYuM memberi seribu makna kepada manusia
dengan senyum ia sedekah pada muslim yang lain
kenapa mesti nak bermasam muka?
Senyum itu pengubat lara, dengan senyuman kepahitan menjadi kemanisan :) 
kwn2 sedekahkan senyuman pada rakan2 y laen.. :)
 

Mulakan dengan senyuman walaupun diri dalam kesusahan.
Insyaallah hidup anda menjadi ceria :)
 

Selasa, 18 Januari 2011

Allahu Akhbar

Allahu Akhbar.. Allahu Akhbar.. Allahu Akhbar..

Begitu hebat takdir yang Allah telah aturkan ke atas diriku
yang telah termaktub di luh mahfudz
Allah besar sungguh nikmat kurniaanMu padaku kali ini..
SYUKUR
hanya itu yang mampu kulafazkan.. 
impian dan cita-cita sejak kecil lagi ku pahatkan dalam jiwa, Allah makbulkan 
kesabaran kunci kebahagiaan..

Allahu Akhbar.. 
Hanya doa sahaja mampu mengubah segalanya.. 
yakinlah dan aku xpernah luntur berdoa untuk mendapatkannya.. 
Sujud syukur aku padaMu ya Allah

Terima Kasih to
Emak kesygn y tak putus2 berdoa2 utk aku, 
Cik kesayangan y sentiase bg semangat dan harapan
Kwn2 seprjuangan y sentiase mendoakan kwn..

Allah besar nikmat yang kau kabulkan untuk aku ya Allah..



 

Sabtu, 1 Januari 2011

TAHUN 2011

Salam y sempurna 
Assalamualaikum kwn2 semua? 

da tahun 2011, so bertambah le usia dr 23 kpd 24..
naek satu anak tangga..cpt jua la usia mati menanti-nanti..

ada apa dengan tahun baru?
kau sebuk nak sambut bagai2 siap ade konsert..siap ade bunga api..
last2 kau dpt ape?? haaaaaaaaaaaa
asenye x perlu nak smgt sambut new year nie...
maal hijrah ko x mau plak nak sambut bagai...

so rase2 kan kalo wish meery crismass dose.. 
cane plak wish new year?? 
sbb kan antara dua ni ade relate gak..
when wish merry crismass + happy new year gak kan...??
whatever la... 
bile tahun baru mesti ade azam baru kan..
so cane ngan azam aku thn nie??
hahhaah